Beelden! Marcel de Graaff (PVV): "Van de NOS mogen we objectief nieuws verwachten!"

Geen categoriefeb 27 2019, 21:00
Europarlementariër Marcel de Graaff (PVV) was vanmiddag te gast in Den Haag om daar in debat te gaan met publicist Sid Lukkassen en journalist Arnold Karskens. Onderwerp van gesprek was het fenomeen nepnieuws en de politieke vooringenomenheid van onder meer het NOS journaal. In tegenstelling tot Karskens stelt De Graaff dat 'journalisten wel willen, maar dat het vaak niet mag van de hoofdredactie' en vindt hij dat de belastingbetaler 'objectief nieuws van de NOS mag verwachten'.
Volgens De Graaff zijn journalisten niet debet aan het feit dat de berichtgeving soms opmerkelijk te noemen is: 'op het niveau van de journalist wil men wel, maar de hoofdredactie verbiedt het'. De Europarlementariër vindt dat de NOS een belangrijke verantwoordelijkheid heeft om (zover mogelijk) objectief nieuws te publiceren. Niet alleen omdat de NOS wordt gefinancierd vanuit publieke middelen, u betaalt immers, maar omdat 'veel Nederlanders voor het consumeren van nieuws vertrouwen op het NOS Achtuurjournaal'.
Om het vertrouwen in de journalistiek, een belangrijke spil in de parlementaire democratie, niet nog verder te laten dalen is het van belang dat mediaorganisaties zoals de NOS zich bewust zijn van de kritiek en er naar handelen. Het vertrouwen daalde in de afgelopen jaren en 'Amerikaanse toestanden' willen we vermijden. Zoals de Graaff stelt zijn journalisten in veel gevallen welwillend en is de institutionele realiteit waarbinnen zij werken van invloed op de productie van de nieuwsberichten.
De institutionele context moet journalisten dan ook voldoende faciliteren om in vrijheid te kunnen schrijven. Met een groot aantal journalisten in het land ontstaan dan echt goede debatten. En vullen journalisten elkaar aan wat uiteindelijk bijdraagt aan meer diversiteit van ideeën: mijn favoriete vorm van diversiteit overigens.
Dat het bewustzijn over de complexiteit van de productie van nieuwsberichten leeft staat buiten kijf. Denk aan de recente acties van de 'Gele hesjes', die onlangs het NOS-gebouw bestormden. Ludieke acties als deze helpen het maatschappelijk bewustzijn vooruit. De aanklachten van journalist Arnold Karskens richting de NOS doen daar binnenkort een schepje bovenop. Tevens kwam oud-CBS journalist Lara Logan naar buiten over hoe journalistiek soms is misbruikt om politiek activisme te botvieren.
Een risico in deze maatschappelijke discussie is wel dat het wantrouwen tegenover de journalistiek wordt versterkt. Dat is natuurlijk niet handig, maar als dat gebeurt dan hebben media daar zelf een rol in in gespeeld. Immers kunnen zij de kritiek van harte nemen en reflecteren op wat er beter kan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten