55% kiezers wil meer onafhankelijke Kamerleden, vinden fractiediscipline mogelijk te strak

Geen categoriejun 02 2019, 12:00
Nederlandse kiezers vinden dat het principe van fractiediscipline te strak wordt gehanteerd door politieke partijen, zo suggereert een peiling van Maurice de Hond. Na het plotselinge vertrek van politiek dissident Zihni Özdil uit GroenLinks is het thema belangrijker dan ooit.
Wat betreft de fractiediscipline van GroenLinks komt de mening van Özdil en die van de kiezer grotendeels overeen. Zo telde het Kamerlid het volgende over fractiediscipline:

'Ontzettend jammer dat de partijleiding voor karaktermoord heeft gekozen. En mijn functioneren ter discussie stelt. Politiek gaat over meer dan fractiediscipline. Het gaat ook over authenticiteit, over koers houden.'

En het oud-GroenLinks Kamerlid houdt dus koers, maar dan wel zonder zijn partij in het vervolg. Nederlanders zullen het wel een goede show vinden, zeker gezien de mening van de kiezer over fractiediscipline. Kijk maar eens naar de resultaten op basis van de peiling:

Fractiediscipline

[caption id="attachment_227781" align="aligncenter" width="800"]Bron: Maurice de Hond / <a href=Peil.nl" width="800" height="153" /> Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Een significante meerderheid van de Nederlanders (55%) is dus voorstander van meer onafhankelijke volksvertegenwoordigers die zelf ook nog een mening hebben in plaats van het grijze muizen circus dat teksten opleest aangeleverd door de woordvoerders. Een significante minderheid is het niet eens met de stelling dat vertegenwoordigers hun eigen standpunten moeten verkondigen en 15% heeft geen mening.
Vooral VVD'ers zijn zeer stellig hierover en zijn van mening dat Kamerleden zich moeten conformeren aan de standpunten van een fractie. Nu is het natuurlijk zo dat fractiediscipline wel voordelen biedt. Bijvoorbeeld voor het regeren. Een coalitieakkoord wordt vrij lastig op te stellen zonder de voorspelbaarheid van het principe van fractiediscipline.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten