dh 00115

Politici reageren GESCHROKKEN op aanslag op Baudet: 'Geweld is altijd onacceptabel'

Politiekokt 26 2023, 21:15
Het heeft even geduurd, maar Nederlandse politici zijn dan toch eindelijk iets van commentaar aan het geven op de lafhartige aanslag op Thierry Baudet vanavond in Gent. NSC-leider Pieter Omtzigt laat weten op X dat geweld altijd afgekeurd moet worden (joh), maar nu al helemaal "omdat het bedoeld is om de vrijheid van meningsuiting van Thierry Baudet in te perken." Zo, zo. De passie spat ervan af.
Baudet werd in Gent keihard op zijn hoofd geslagen door een gek die 'anti-fascistische leuzen' schreeuwde. Volgens veel X-gebruikers gaat het niet zozeer om een "linkse antifascist" maar om een Oekraïense nepvluchteling. Of dat zo is maakt niet eens zoveel uit. Feitelijk gaat het om een antidemocratische wannabe terrorist. That's all we need to know.
Het is natuurlijk schandalig dat dit kon gebeuren. Nu, een uur ofzo nadat de beelden naar buiten zijn gekomen, zijn er dan ook - heel langzaam - een paar politici die laten weten dat ze het ook niet zo heel fijn vinden dat een collega op zo'n manier mishandeld kan worden.

Pieter Omtzigt

Pieter Omtzigt voert de lijst aan van politici die toch wel enigszins van slag zijn. Of, nou ja, die zeggen dat ze dit toch wel wat te ver vinden gaan (want, laten we wel wezen, dat kartel is stiekem natuurlijk heel blij met geweld tegen Baudet; het is wat ze stiekem proberen aan te wakkeren).
Op heel gepassioneerde (kuch, proest, hoest) toon schrijft Omtzigt: "Geweld is altijd onacceptabel, vooral omdat het bedoeld is om de vrijheid van meningsuiting van Thierry Baudet te beperken."
Nou, mooi gezegd hoor Pieter. Daar zijn we allemaal heel erg van onder de indruk. De sympathie, de empathie, en de passie spatten ervan af. Werkelijk waar.

Henri Bontenbal

De nieuwe leider van het CDA, Henri Bontenbal, doet het wat dat betreft een stukje beter. Het is ook niet zo dat de woede er bij hem van af spat, maar vergeleken met Omtzigt is Bontenbal wel een soort vulkaantje. Een héél klein vulkaantje, maar toch:
"De aanval op collega [dat had ambtsgenoot moeten zijn, red.] is ongehoord," schrijft Bontenbal op X. "In een democratie is geweld tegen politici nooit acceptabel. Veel sterkte, Thierry Baudet."

Annabel Nanninga

Eén van de weinigen die op een échte manier lijken te reageren is Annabel Nanninga. De nummer twee van JA21 schrijft: "Vreselijk. Dit kan en mag niet gebeuren in een democratie."
Ze sluit haar tweet af met de menselijke woorden: "Ik hoop dat hij ok is."

Frans Timmermans

De leider van GroenLinks-PvdA, Frans Timmermans, kiest voor min of meer dezelfde woorden als Nanninga, hoewel hij het niet "vreselijk" noemt maar "volstrekt onaanvaardbaar wat Thierry Baudet vanavond is overkomen."
"Geweld mag nooit worden getolereerd," gaat de sociaaldemocraat verder. "Het vrije woord moet worden beschermd en de dader vervolgd. Hoop dat het Baudet goed gaat."
Heel prima uitspraken, natuurlijk, maar het is wel wat... merkwaardig dat dit soort uitspraken nu gedaan worden door mensen die Baudet juist steeds weer de mond willen snoeren en die de haat tegen hem elke dag aanwakkeren

Harm Beertema

PVV'er / Onafhankelijke politicus Harm Beertema is geschrokken van wat er gebeurd is. Hij noemt het terecht een "totale schande." Daarnaast vraagt hij zich af hoe het toch kan dat de Gentse politie dit niet kon voorkomen. "Waarom hadden die geen idee van de dreiging," vraagt Beertema. "Onbegrijpelijk."

Wat een totale schande. Waarom kon de Gentse politie @GentseFlikken dit niet voorkomen? Waarom hadden die geen idee van de dreiging? Onbegrijpelijk.

Filip Dewinter
Filip Dewinter
@FDW_VB

Nederlands politicus @thierrybaudet aangevallen nav toespraak aan @ugent… Politie staat erbij en kijkt ernaar. Hoe dikwijls hebben we dit al meegemaakt? Na #IS-aanslag weeral blamage voor onze veiligheidsdiensten. Rechtse politici zijn opgejaagd wild…

778
Reply
Dat is een héél goed punt. Het schijnt namelijk dat de man door meerdere personen was waargenomen. Hij zou zich op een gekke plek bevonden hebben. Waarom greep de politie niet in?

Wybren van Haga

BVNL-leider Wybren van Haga was natuurlijk een tijdlang partijgenoot van Thierry Baudet. Daarom ziet zijn reactie er echt wel steviger uit dan die van de anderen. Hij noemt de aanslag een "walgelijke aanval op Thierry Baudet en daarmee op onze vrije democratische samenleving." Vervolgens stelt hij dat "geweld en intolerantie keihard bestreden [moeten] worden" en wenst hij Thierry "heel veel sterkte."
Een prima manier om hierop te reageren, natuurlijk. Want ja, het is vreselijk, het is een aanslag op de democratie, en er moet heel hard worden opgetreden tegen dit soort extremisten die politici waar ze het niet mee eens zijn letterlijk aanvallen.

Laurens Dassen

Laurens Dassen van Volt zegt ook dat hij heel boos en geschrokken is door de "idiote actie. Je blijft met je handen van politici af, hoe oneens je het ook bent," aldus de Volter. Daarop wenst hij Baudet "beterschap en sterkte."
Heel lief hoor. Het was alleen wat geloofwaardiger geweest als Volt en met name Dassen Baudet en FVD niet voortdurend hadden weggezet als neo-nazi's, jodenhaters, fascisten, en erger.

Een D66'er

D66-Kamerlid Joost Sneller doet ook net alsof hij heel erg onder de indruk is van wat er gebeurd is. Nou ja... doet alsof... Dat is misschien toch een beetje een overstatement. Meneer doet namelijk het minimale om weg te kunnen komen met "ja, maar ik zei toch dat!..."

Caroline van der Plas

Tenslotte doet Caroline van der Plas ook een duit in het zakje. Zij schrijft: "Verschrikkelijk wat Thierry Baudet hier overkomt. Oneens zijn mag met iemand, geweld NOOIT."
We wachten nog op reacties van andere partijleiders (en Kamerleden in het algemeen). Het is heel schokkend, maar Sigrid Kaag (D66), Rob Jetten (D66), Stephan van Baarle (DENK), Sylvana Simons (BIJ1), Mirjam HoeHeetZeOokAlweer (CU), Joost Eerdmans, Dilan Yesilgöz, Geert Wilders, enzo verder hadden op het moment van schrijven nog steeds niet gereageerd op dit ronduit schokkende nieuws.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten